سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مردم از خدا بترسید که چه بسیار آرزومند که به آرزوى خود نرسید ، و سازنده‏اى که در ساخته خویش نیارمید ، و گردآورنده‏اى که به زودى گردآورده‏ها را رها خواهد کرد و بود که آن را از راه ناروا فراهم آورد ، و حقى که به مستحقش نرساند ، از حرام به دست آورد و گناهش بر گردنش ماند . با گرانى بار بزه ، باز گردید ، و با پشیمانى و دریغ نزد پروردگار خود رسید . « این جهان و آن جهان زیانبار ، و این است زیان آشکار . » [نهج البلاغه]
 
پنج شنبه 97 آبان 17 , ساعت 11:47 صبح

علائم بارداری ؛ 24 علائم حیاتی برای آگاهی سریع از آن

 

24 علائم بارداری که به شما در تشخیص بارداری کمک می کند را با هم می خوانیم.

درست است که سونوگرافی و یا انجام آزمایش خون و ادرار روش‌های اصلی تشخیص بارداری هستند اما پیش از مراجعه به پزشک نیز می‌توانید با توجه به نشانه‌ها و علائم بارداری تا حدی از صحت موضوع مطلع شوید.

واقعیت این است که علائم بارداری خیلی بیشتر از فقط عقب افتادن عادت ماهانه هستند. عقب افتادن عادت ماهانه خانم‌ها دلایل بسیار گوناگونی می‌تواند داشته باشد که بارداری تنها یکی از آن‌ها است هرچند که علامت مشترک تمام آن‌ها نیز هست.

نکته دیگری که باید مد نظر داشته باشید این است که علائم بارداری در هر فرد می‌تواند متفاوت از سایرین بوده و مختص خود او باشد بنابراین نمی‌توان به صورت صد در صد گفت که علائم شایع حاملگی در تمام خانم‌ها یکسان و مشابه است.

با این مقدمه به سراغ بحث اصلی یعنی بررسی علائم بارداری می‌رویم. در این مطلب مجله اینترنتی بیست‌ستون سعی ما بر این بوده است که به صورت همه جانبه به این موضوع بپردازیم و تمام مباحث اصلی و انواع علائم بارداری که در مراحل ابتدایی یا انتهایی رخ می‌دهند را پوشش دهیم، اگر به باردار بودن خود مشکوک هستید برای آشنایی با علائم مختلف بارداری با بیست ستون همراه باشید.

از آنجایی که علائم بارداری تغییرات جسمی و روحی بسیاری را شامل می‌شود پیش از انجام آزمایش و سونوگرافی نمی‌توان به قطعیت در مورد آن اظهار نظر کرد اما برخی از نشانه‌ها و علائم حاملگی که در مراحل اولیه ظاهر می‌شوند در ادامه فهرست شده‌اند:

سردرد و کمر درد

سوزش معده

تغییرات سینه‌ها

حالت تهوع

غیر از این موارد که از علائم ابتدایی بارداری هستند نشانه‌های دیگری نیز برای حاملگی وجود دارند که به تشخیص بهتر بارداری (پیش از مراجعه به پزشک) کمک خواهند کرد، این نشانه‌های مهم در ادامه به تفصیل آمده‌اند:

 

1- توقف عادت ماهانه:

همانطور که در ابتدای مطلب نیز اشاره شد در زمان بارداری، عادت ماهانه اتفاق نمی‌افتد به همین دلیل توقف عادت ماهانه یکی از علائم بارداری محسوب می‌شود. این توقف به این علت اتفاق می‌افتد که پس از جایگیری اولین سلول جنین در دیواره رحم هورمونی در بدن خانم‌ها ترشح می‌شود که ادامه بارداری را ممکن می‌سازد، ترشح این هورمون باعث قطع تولید تخمک‌های بالغ می‌شود که همین امر به قطع تخریب دیواره رحم به صورت ماهانه و در نتیجه قطع قاعدگی می‌انجامد.

البته دانستن این نکته در علائم حاملگی مهم است بدانید برخی خانم‌ها در ابتدای بارداری لکه بینی دارند که این مورد نباید با قاعدگی اشتباه گرفته شود.

2- لکه بینی

یکی از علائم حاملگی در هفته‌های ابتدایی بارداری و به طور دقیق‌تر از هفته اول تا چهارم که زمان تشکیل اولین سلول جنین می‌باشد لکه بینی دیده می‌شود.

در این دوره تخمک بارور شده اولین سلول تخم تشکیل شده و در دیواره رحم استقرار می‌یابد. این فرآیند ممکن است موجب خونریزی شود که با خونریزی قاعدگی تفاوت‌هایی دارد، این تفاوت‌ها عبارتند از:

-تفاوت رنگ: رنگ لکه‌ها در این حالت صورتی، قرمز یا قهوه‌ای است و ممکن است رنگ هر لکه با لکه‌های دیگر تفاوت داشته باشد.

-لکه بینی: در این دوره خونریزی به صورتی که در قاعدگی مشاهده می‌شود اتفاق نمی‌افتد و بیشتر به صورت لکه‌بینی است.

- درد: درد این دوره ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد. اما طبق تحقیقاتی که بر روی 4539 زن انجام شده است، 28 درصد آن‌ها همراه با لکه بینی درد را هم تجربه کرده‌اند.

- دوره لکه بینی: این دوره معمولا کمتر از سه روز می‌باشد، بنابراین بسیار کوتاه‌تر از قاعدگی است.

 

3- افزایش دمای بدن

یکی از نشانه‌های بارداری افزایش دمای میانگین بدن است. البته این افزایش دما ممکن است به علت‌های دیگری مانند ورزش کردن یا تغییرات آب و هوا نیز اتفاق بیفتد اما افزایش دمای بدن در کنار سایر علائم بارداری می‌تواند در تشخیص آن به شما کمک کند.

 

4- خستگی و احساس ضعف

معمولا در دوران بارداری بسیاری از خانم‌ها تجربه خستگی و ضعف را دارند، این خستگی در هفته‌های ابتدایی بارداری بسیار شایع است. این موضوع به دلیل بالا رفتن سطح هورمون پروژسترون در بدن اتفاق می‌افتد که می‌تواند به احساس خستگی و خواب‌آلودگی منجر شود.

 

5- افزایش ضربان قلب

معمولا در ماه دوم بارداری میزان ضربان قلب افزایش می‌یابد. تپش قلب و ضربان نامنظم در زمان بارداری بسیار شایع بوده و به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می‌افتد.

 

6- ترشحات غلیظ واژن

ترشحات غلیظی که در واژن مشاهده می‌شوند و غالبا رنگ روشن دارند می‌تواند از علائم بارداری در هفته‌های ابتدایی به حساب بیاید اما اگر این ترشحات با بوی نامطبوع همراه باشند احتمالا علامت عفونت در رحم یا واژن هستند و برای درمان آن بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

7- حالت تهوع

حالت تهوع در بسیاری از خانم‌های باردار دیده می‌شود و معمولا در هفته‌های ابتدایی بارداری (بین هفته چهارم و ششم) اتفاق می‌افتد. البته برخی از خانم‌ها در زمان بارداری حالت تهوع و استفراغ را تجربه نمی‌کنند.

این حالت تهوع می‌تواند بدون استفراغ نیز رخ دهد.

 

8- بروز نشانه‌هایی در سینه‌ها

در هفته های ابتدایی بارداری معمولا تغییراتی در سینه‌ها دیده می‌شوند که شامل درد و گرفتگی، تورم، سیاهی، خارش یا سفت شدن می‌باشند. همچنین هاله سینه‌ها ممکن است تغییر رنگ داده و سیاه شوند.

 

9- تغییرات خلق و خو

در زمان بارداری میزان هورمون استروژن و پروژسترون افزایش می‌یابد و این افزایش می‌تواند بر خلق و خوی خانم‌های باردار تاثیر بگذارد. این تاثیر باعث احساساتی‌تر شدن خانم‌ها و همچنین واکنش‌های هیجانی بیشتر خواهد شد. تغییرات خلق و خو در زمان بارداری ممکن است شدید بوده و باعث ایجاد افسردگی، اضطراب، زودرنجی و یا احساس رضایت و شادمانی شود.

 

10- افزایش ادرار

در زمان بارداری بدن میزان گردش خون را افزایش می‌دهد و این افزایش باعث می‌شود که کلیه‌ها بیشتر از میزان معمول مایعات تولید کنند که میزان مایعات موجود در مثانه خواهد شد.

تغییرات هورمونی نیز سبب افزایش دفعات ادرار و یا حتی ترشحات خواهند شد. در این دوره توصیه می‌شود که مایعات بیشتر مصرف کنید.

 

11- نفخ و یبوست

مشابه آنچه در دوره پیش از عادت ماهانه اتفاق می‌افتد در مراحل ایتدایی بارداری نیز نفخ شکم مشاهده می‌شود. تغییرات هورمونی بدن در این دوره ممکن است باعث هضم آهسته غذا شده و منجر به یبوست شود.

12- حساسیت به بوها و مزه‌ها

حساس شدن نسبت به بوهای مختلف نیز از علائم ابتدایی بارداری به حساب می‌آید. این حساسیت گاهی منجر به حالت تهوه و استفراغ می‌شود.

همچنین در این دوره تمایل شدید به برخی خوراکی‌ها و یا بی‌میلی و تنفر از برخی دیگر دیده می‌شود.

 

13- تنگی نفس

از دیگر علائم بارداری که معمولا در ماه‌های آخر بیشتر دیده می‌شود، می‌توان به تنگی نفس اشاره کرد.

در این دوره به دلیل تشکیل جنین در رحم بدن اکسیژن بیشتری طلب می‌کند و به همین دلیل احساس تنگی نفس در برخی خانم‌های باردار دیده می‌شود.

 

 14- نوسانات فشار خون

در هفته‌های ابتدایی بارداری ممکن است نوساناتی در فشار خون دیده شود، این نوسانات می‌توانند منجر به ایجاد سرگیجه شوند.

 

15- سوزش معده و ترش کردن

تغییرات هورمونی در طول دوره بارداری می‌تواند بر دریچه بین معده و مری اثر گذاشته و باعث شل شدن آن شوند، این تغییر باعث می‌شود که اسید معده بالا بیاید و احساس سوزش ایجاد کند.

16- تغییرات در پوست صورت

بیشتر علائم حاملگی که تا اینجا عنوان شد مربوط به تغییرات درونی بدن بود اما پوست صورت نیز در این دوره ممکن است دچار تغییراتی شود.

به دلیل افزایش فشار خود در زمان بارداری پوست صورت قرمز شده و به دلیل تولید بیشتر چربی ممکن است آکنه‌هایی بر روی پوست صورت ایجاد شوند.

این افزایش چربی همچنین ممکن است به صورت براق‌تر شدن پوست صورت بروز کند.

 

17- سردرد

به دلیل تغییرات سطح هورمون‌ها و همچنین تغییرات فشار خون احتمال بروز سردردهای خفیف و مکرر در طول دوران بارداری وجود دارد. در نتیجه سردرد نیز می‌تواند یکی از علائم بارداری باشد.

 

18- کمر درد

این نشانه یا علامت بارداری ممکن است در ماه‌های انتهایی بارداری مشاهده شود و معمولا برای تشخیص بارداری به کار نمی‌رود اما در کنار علائم دیگر کمر درد می‌تواند شک باردار بودن را تقویت کند.

 

19- تورم در پاها و دست‌ها

این مورد نیز از عوارض تغییرات فشار و گردش خون حاصل از تغییرات هورمونی در بدن خانم‌های باردار است و معمولا پس از شکل گیری جنیناتفاق می‌افتد. و تا ماه‌های پایانی بارداری نیز ادامه می‌یابد.

 

20- افزایش وزن

پس از تشکیل و رشد جنین افزایش وزن محسوسی در خانم‌های باردار دیده می‌شود که غیر از وزن جنین به دلیل تورم و بزرگ شدن سینه‌ها و همچنین افزایش میزان خون در بدن زنان باردار می‌باشد.

تغییر وزن در ماه‌های میانی و پایانی بارداری دیده می‌شود و گاه 10 تا 15 کیلوگرم افزایش وزن نیز دیده می‌شود.

 

21- تشکیل واریس

در موارد بالا گفته شد که در طول بارداری حجم خون در بدن زنان باردار افزایش می‌یابد، در نتیجه این افزایش احتمال ایجاد رگ‌های واریسی بالا می‌رود. این رگ‌ها معمولا در پشت زانوها دیده می‌شوند.

 

22- خونریزی لثه

زمانی که سطح هورمون پروژسترون در بدن شما افزایش می‌یابد جریان خون در تمام بدن بیشتر می‌شود، این افزایش جریان خون به لثه‌های شما نیز می‌رسد و احتمال خونریزی از لثه به هنگام مسواک زدن و حتی با یک فشار کوچک نیز وجود دارد.

 

23- کاهش میل جنسی

یکی از علائم بارداری کاهش تمایل شما به برقراری رابطه جنسی است. در این دوران بدن خود را برای پرورش و مراقبت از جنین آماده می‌کند و تغییرات هورمونی ایجاد شده باعث کاهش میل به رابطه جنسی خواهد شد.

 

24- افزایش بزاق دهان

در دوران بارداری اختلالی در بدن برخی از زنان به وجود می‌آید که با نام پتیالیسم شناخته می‌شود. این اختلال به دلیل نوسانات هورمون‌ها و همچنین برای تنظیم حالت تهوع به وجود می‌آید.

در این دوران گاهی ممکن است طعم فلز در دهان حس شود که این مورد نیز یکی دیگر از علائم بارداری است که در برخی از خانم‌ها دیده می‌شود.

علائمی که در این مطلب عنوان شدند می‌توانند در تمام طول دوره بارداری یا فقط در ابتدا یا انتهای آن بروز کنند. البته برخی از آن‌ها فقط در هفته‌های اول یا آخر مشاهده می‌شوند.

همانطور که پیش‌تر گفته شد این نشانه‌ها فقط جهت اطلاع از احتمال بارداری به کار می‌آیند و تشخیص قطعی بارداری به کمک آن‌ها امکان پذیر نیست. چرا که این نشانه‌ها فقط مختص بارداری نیستند و در شرایط مختلفی احتمال بروز آن‌ها وجود دارد.

حتی بسیاری از علائم بارداری مانند تغییرات سینه‌ها، تغییرات خلق و خو و کمردرد با علائم دوران پیش از آغاز عادت ماهانه (که با عنوان سندرم قاعدگی می‌شناسیم) مشترک هستند، به همین دلیل در هفته‌های ابتدایی ممکن است این دو با هم اشتباه گرفته شوند.

در صورت شک و تردید در مورد باردار بودن یا نبودن می‌توانید از تست‌های خانگی (به طور مشخص بیبی چک) نیز بهره گیرید اما معتبرترین روش آزمایش خون و ادرار می‌باشد. در این آزمایش‌ها با اندازه‌گیری دقیق میزان هورمون‌ها در بدن می‌توان بارداری را تشخیص داد.

نکته‌ای که در رابطه با آزمایش‌های بارداری باید بدانید این است که در این آزمایش‌ها نیز احتمال خطا وجود دارد و گاهی با وجود باردار بودن به دلیل آنکه هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارید ممکن است نتیجه آزمایش منفی باشد. اما در صورتی که علائم بارداری در شما ادامه داشت باید آزمایش‌های مربوطه را تکرار کنید.

در ادامه به برخی از روش‌هایی که برای راحت‌تر سپری کردن دوران بارداری می‌توانید به کار ببرید می‌پردازیم. این روش‌ها می‌توانند تا حدی علائم بارداری را تسکین داده و این دوران را ساده‌تر کنند.

  • سعی کنید با مشورت پزشک ورزش سبک و مناسبی در طول روز انجام دهید.
  • رژیم غذایی مناسبی با مشورت پزشک تهیه کنید. دقت داشته باشید که حتما انواع میوه‌ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود لحاظ کنید.
  • از لباس‌های تنگ به هیچ وجه استفاده نکنید. پوشیدن لباس‌های راحت و گشاد و همچنین استفاده از کفش مناسب در این دوران به حفظ سلامت شما و جنین کمک خواهند کرد.
  • دقت کنید که لباس‌های زیرتان نیز مناسب و راحت باشند.
  • از بلند کردن وسایل سنگین جدا خودداری کنید. در صورتی که مجبور به برداشتن جسم سنگینی از روی زمین شدید بهتر است با خم کردن زانوهایتان جسم را بردارید.
  • بهتر است از خوابیدن به پشت خودداری کنید. بهترین حالت خوابیدن به پهلو است.
  • اگر سوزش معده دارید بهتر است وعده‌های غذایی کوچک‌تر و با تعداد زیاد داشته باشید. از پر کردن معده خودداری کنید.
  • در صورتی که نیاز به مصرف داروی خاصی دارید حتما با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
  • در پایان سعی کنید از محیط‌های پراسترس و هیجانی دوری کنید و همواره به یاد داشته باشید تمام رفتارها و حالات جسمی و روحی شما بر جنین تاثیر مستقیم خواهد داشت.

 

منبع: bistsotoon.com



لیست کل یادداشت های این وبلاگ